Politiek iets voorzichtiger over de Wereldbazar

Het licht gaat op groen voor de ondernemers achter Spa World. Een politieke meerderheid in de gemeente Oldambt is vóór de komst van de combinatie van zorghotel, thermaalbad en zwemparadijs naar Bad Nieuweschans.

Formeel neemt de gemeenteraad eind november pas een definitief besluit over het bestemmingsplan, maar een 3D-presentatie van het project werd dinsdagavond tijdens de commissievergadering bijna toegezongen door enthousiaste raadsleden. “Gas erop”, zei PvdA-raadslid Otto Schröder zelfs. De initiatiefnemers kunnen binnenkort een bouwaanvraag indienen. Spa World moet verrijzen aan de Hamdijk, pal naast de afslag van de A7 tussen Groningen en de Duitse grens.

Oosterse producten
Iets uitgebreider werd gediscussieerd over het project de Wereldbazar in Winschoten, van dezelfde initiatiefnemers. Een tegenhanger van de Zwarte Markt in Beverwijk, met Oosterse producten, net buiten het winkelcentrum langs de Renselkade.
Er is ruimte voor 550 marktkramen. En ook hier is een meerderheid van de raad enthousiast over. Maar, in het dinsdagavond besproken raadsvoorstel is nog onduidelijkheid over de openstelling op zondag.

Open op zondag
Het college wil in het bestemmingsplan vastleggen dat de Wereldbazar enkel op zaterdagen, zondagen en feestdagen open mag. In hetzelfde voorstel staat echter dat over openstelling op zondag nog een apart besluit moet worden genomen. Reden voor de ChristenUnie om een definitief besluit langer uit te stellen. PvdA en D66 vinden dat het voorstel vóór de raadsvergadering van 27 november moet worden aangepast en dat er dan prima over besloten kan worden.

Boeteclausule
De initiatiefnemers zijn inmiddels acht jaar bezig om hun plannen gerealiseerd te krijgen. De afgelopen weken werd nog flink gesteggeld met de gemeente over diverse boeteclausules en bankgaranties die aanvankelijk in de overeenkomst over het bestemmingsplan waren opgenomen. Uiteindelijk werd de overeenkomst flink aangepast en een paar uur voor de commissievergadering ondertekend. Kritiek van raadsleden was dat ze daar graag wat eerder over waren geïnformeerd.