• 02
  • 03
  • vooraanzicht
  • kopzijn kant
  • entree
Spa World Hotel
         Te Bad Nieuweschans
free templates joomla
 
 
 

Media

 Eind in zicht voor kuuroordstrijd Bad Nieuweschans

Geplaatst: 22:51 uur, maandag 17 november 2014

De kuuroordstrijd in Bad Nieuweschans is nog niet gestreden, maar het eind is in zicht. Maandag zaten de gemeente Oldambt en de initiatiefnemers van Spa World tegenover de advocaat van Fontana bij de Raad van State in Den Haag.

Een uitspraak moet nog volgen, maar de gemeente Oldambt is in eerste instantie verantwoordelijk voor de belangen en het imago van Bad Nieuweschans. Dat kreeg de advocaat van bronnenbad Fontana al wel te horen tijdens de zitting.

Spa World
Het gevestigde thermencomplex Fontana vreest de komst van Spa World - een combinatie van zorghotel, wellnesscentrum en tropisch zwembad - en tekende eerder al bezwaar aan bij de gemeente Oldambt. Zonder succes. 

Hoe zat het ook alweer?
De gemeenteraad zette al in november 2013 het licht op groen voor Spa World, met een wijziging van het bestemmingsplan in Bad Nieuweschans. Maar Fontana-directeur Jos Keizer maakte daarna bezwaar bij de Raad van State. Keizer - die zelf ook uitbreidingsplannen voor Fontana heeft - is bang dat Spa World te ambitieus is voor Bad Nieuweschans en uiteindelijk ten koste gaat van Fontana. De gemeente Oldambt ziet Spa World echter als een prima aanvulling en versterking van het kuuroord.

Keizer was maandag niet aanwezig bij de zitting en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Wouter Bustin. Die sprak zichzelf tijdens de zitting wel wat tegen. 

Bedreiging voor Fontana
Aanvankelijk leek het erop of Fontana het gehele Spa World-plan als bedreiging beschouwt, maar aan het eind van de zitting zei Bustin dat Fontana vooral vreest dat Spa World straks alleen een hotel met welnesscentrum bouwt en alleen de 'laaghangende vruchten' plukt. Op die manier zou Spa World Fontana in de rode cijfers drukken. Alleen als het gehele Spa World plan (dus inclusief zorghotel en zwemparadijs) wordt uitgevoerd, kunnen beide centra elkaar aanvullen en versterken, legde Bustin uit. 

Het grootste zorghotel
Volgens Van Gaanderen hoeft Keizer niet te vrezen. Ook het zorghotel met 128 bedden is volgens haar zeker levensvatbaar. 'We worden het grootste zorghotel in de drie noordelijke provincies. Alleen bij deze aantallen kunnen we een rendabel hotel runnen,' zei ze.
 

Jos vindt het eng
Advocaat Bustin benadrukte de rol van Fontana-directeur Keizer in het dorp. 'Hij heeft al jarenlang zoveel geïnvesteerd om het op de kaart te zetten dat Nieuweschans nu niet voor niets Bad Nieuweschans heet. Wij trekken jaarlijks 200.000 bezoekers en die kunnen we niet missen. Jos vindt het heel eng dat iemand anders nu in die bron gaat boren en is bang dat het straks helemaal mis gaat.'

Uitspraak
De Raad van State beslist binnen zes tot twaalf weken of het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan voor Spa World al dan niet ongewijzigd door de beugel kan.

 

 

 

 

 

Interview over de ontwikkelingen 'Spa World Hotel' en 'De Wereldbazar' door RTV Noord

 

Licht gaat op groen voor Spa World
Politiek iets voorzichtiger over de Wereldbazar

woensdag 13 november 2013

Het licht gaat op groen voor de ondernemers achter Spa World. Een politieke meerderheid in de gemeente Oldambt is vóór de komst van de combinatie van zorghotel, thermaalbad en zwemparadijs naar Bad Nieuweschans.

Formeel neemt de gemeenteraad eind november pas een definitief besluit over het bestemmingsplan, maar een 3D-presentatie van het project werd dinsdagavond tijdens de commissievergadering bijna toegezongen door enthousiaste raadsleden. "Gas erop", zei PvdA-raadslid Otto Schröder zelfs. De initiatiefnemers kunnen binnenkort een bouwaanvraag indienen. Spa World moet verrijzen aan de Hamdijk, pal naast de afslag van de A7 tussen Groningen en de Duitse grens.

Oosterse producten
Iets uitgebreider werd gediscussieerd over het project de Wereldbazar in Winschoten, van dezelfde initiatiefnemers. Een tegenhanger van de Zwarte Markt in Beverwijk, met Oosterse producten, net buiten het winkelcentrum langs de Renselkade.
Er is ruimte voor 550 marktkramen. En ook hier is een meerderheid van de raad enthousiast over. Maar, in het dinsdagavond besproken raadsvoorstel is nog onduidelijkheid over de openstelling op zondag.

Open op zondag
Het college wil in het bestemmingsplan vastleggen dat de Wereldbazar enkel op zaterdagen, zondagen en feestdagen open mag. In hetzelfde voorstel staat echter dat over openstelling op zondag nog een apart besluit moet worden genomen. Reden voor de ChristenUnie om een definitief besluit langer uit te stellen. PvdA en D66 vinden dat het voorstel vóór de raadsvergadering van 27 november moet worden aangepast en dat er dan prima over besloten kan worden.

Boeteclausule
De initiatiefnemers zijn inmiddels acht jaar bezig om hun plannen gerealiseerd te krijgen. De afgelopen weken werd nog flink gesteggeld met de gemeente over diverse boeteclausules en bankgaranties die aanvankelijk in de overeenkomst over het bestemmingsplan waren opgenomen. Uiteindelijk werd de overeenkomst flink aangepast en een paar uur voor de commissievergadering ondertekend. Kritiek van raadsleden was dat ze daar graag wat eerder over waren geïnformeerd.